‘13 doden per dag door een valpartij in en om de woning’
CBS, 4 december 2019
Valongevallen zijn bij ouderen de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval. De ernst van het probleem blijkt uit het grote aantal doden, ziekenhuisopnamen en spoedeisende hulp behandelingen. Meer dan de helft van alle valongevallen vindt in of om het huis plaats. Voor ouderen zelf heeft zo’n val vaak grote fysieke en mentale gevolgen. Het breken van een heup of een pols of een val op het hoofd is een aanslag op de eigen zelfstandigheid en mobiliteit, tijdelijk of zelfs voorgoed. Niet meer zelfstandig er op uit kunnen betekent vaak ook verlies van een groot deel van het sociale netwerk, ouderen komen letterlijk aan de zijlijn te staan.
Naast de persoonlijke gevolgen brengen deze valpartijen ook hoge maatschappelijke kosten met zich mee. In 2018 kwamen 108.000 ouderen na een val op de Spoed Eisende Hulp van het ziekenhuis terecht en dat betekent dagelijks 295 behandelingen in het ziekenhuis en daarnaast veel bijkomende kosten voor revalidatie, fysiotherapie, thuiszorg et cetera.
Veel informatie, feiten en cijfers zijn te vinden op de site Veiligheid.nl
Bekijk de infographic met cijfers van 2018
Alle reden om te proberen het aantal valpartijen terug te dringen, vooral omdat bewezen is dat het valrisico van ouderen vrij eenvoudig te verminderen is. Het ministerie van VWS heeft valpreventie in de top drie van preventieve en haalbare interventies staan.
Hier ligt een taak voor de verschillende bedrijven van Incluzio en daarom startte dit voorjaar het Team Verder Valpreventie.
Voor meer informatie
Incluzio Team Verder Valpreventie, Veronique Vaarten, v.vaarten@wmoradar.nl