Interview met Marieke Liefaard-Van de Berg over blended care in Rheden

23/02/2023
Delen via \a\a

Wat zijn de komende tijd de belangrijkste aandachtspunten voor blended care?

We zijn in Rheden vorig jaar gestart met blended care. We hebben hierdoor al enige ervaring, maar het blijft een nieuwe manier van werken. Het vraagt van medewerkers, maar ook van klanten en netwerkpartners een andere manier van ondersteunen, daarom hebben we in eerste instantie de medewerkers geselecteerd die de meerwaarde zien in blended care en enthousiast zijn hiermee te gaan werken. Zij zijn samen met mij de ambassadeurs van blended care. Nu zij gewend zijn en de toegevoegde waarde ervaren, gaan zij hun collega’s laten ervaren hoe blended care werkt en wat de meerwaarde hiervan is. Daarnaast hebben we voor inwoners en netwerkpartners promotiemateriaal gemaakt om hen te laten zien wat blended care is en hoe ze dit zelf vanuit huis in kunnen zetten. Voor de komende tijd is het belangrijk dat we inwoners tijdens de aanmelding screenen en kijken of blended care geschikt is om in te zetten als vorm en/of onderdeel van begeleiding. 

Marieke van den Berg
Wat denk je dat daarbij de grootste uitdaging is

‘Medewerkers zullen ervaren dat dit een verlengstuk van hun begeleiding kan zijn en in sommige gevallen op zichzelf al voldoende ondersteuning biedt voor een inwoner. Het zorgt voor minder workload en een efficiëntere inzet van hun tijd en middelen. Zij gaan kijken: wat kan de klant ook online zelf doen? Dit voelt voor hen soms onpersoonlijk. Maar het hóeft niet onpersoonlijk te zijn. Je merkt dat het voor medewerkers toch soms makkelijker is om terug te gaan naar de oude manier van werken: ik ga wel even langs. En daar zit de grote uitdaging: de omslag in denken.

Wat betekent de ambitie voor onze medewerkers?

‘Medewerkers gaan met blended care veel meer methodisch aan de slag. De digitale trainingen zijn goed opgezet, met een kop en een staart. Je kunt de training met een klant doorlopen en dan kan die klant vaak (deels) zelf verder. Wat je geregeld nu vaak ziet, is dat begeleiding langer dan eigenlijk nodig doorgaat Middels blended care kun je Je kuntbegeleiding bieden zonder dat je elke keer het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Er staan wel 100 van die trainingen klaar.’ Binnen Incluzio Rheden zetten we deze trainingen soms ook als groepstrainingen in, hierdoor werken we ook aan het doel ‘van individueel naar collectief’.

Wat betekent het voor onze klanten?

‘We kunnen klanten nog meer in hun kracht zetten. Je hoeft niet meer naar ons toe te komen, je kunt zelf starten met een training zonder dat je een drempel over hoeft. En dat vanuit huis of een plek die jij fijn vindt, zonder afspraak en op een moment waarop het jou uitkomt. Als je 40% van een training hebt gedaan, heb je al verschillende handvatten gekregen om weer verder te kunnen. Je kunt het zelf, je hebt ons misschien helemaal niet nodig.’