Wmo radar: Elk kind een zwemdiploma

8 maart 2016

Nog steeds  worden we met regelmaat opgeschrikt door de verdrinkingsdood van een kind. Ook in Rotterdam. Het afgelopen jaar heeft wmo radar in samenwerking met verschillende partners het project Z opgezet om de zwemvaardigheid te bevorderen. Met als slogan: Elk kind een zwemdiploma.

Betaalbare zwemles voor iedereen

Project Z is bedoeld voor ouders die de weg naar de reguliere zwemlessen niet vinden. Ouders die zich niet bewust zijn van het belang van zwemvaardigheid, of die het niet kunnen betalen. wmo radar wil dat betaalbare zwemles mogelijk blijft, met de inzet van ouders en buurtbewoners .

Ouderbetrokkenheid

Betrokkenheid, wederkerigheid en duurzaamheid waren belangrijke uitgangspunten bij project Z. Want wat gebeurt er als het tijdelijke geld op is? Om zoveel mogelijk kinderen aan het zwemmen te houden is ouderbetrokkenheid van essentieel belang. Dit zorgt voor duurzaamheid. Ouders actief betrekken en hen iets laten terugdoen zorgt voor commitment. In de praktijk betekent wederkerigheid mogelijkheden bieden in ruil voor inzet als vrijwilliger en daarbij vooral niet het eigenaarschap uit handen nemen. Uiteindelijk moeten zij het zelf willen doen. En dat werkt goed. De teller staat inmiddels op 260 zwemmende kinderen in 2 zwembaden en 40 zwemmende ouders. Verder zijn er vier moeders gestart met een zwemopleiding. 

Lees meer over Project Z

Speciaal voor dit project heeft wmo radar het boekje In het diepe uitgegeven. Het boekje laat zien hoe dit project is aangepakt, met verhalen en ervaringen van kinderen, hun ouders, de samenwerkingspartners en de professionals van wmo radar.