Succesvol leerwerktraject Gastvrij en Schoon

30 januari 2015

Radar Wmo diensten en Incluzio zijn eind vorig jaar gestart met een aantal leerwerktrajecten in Rotterdam. Radar beheert in Rotterdam 18 wijkcentra waarbinnen vrijwilligers een belangrijke rol spelen. Doel van de leerwerktrajecten voor deze vrijwilligers is het vergroten van de kansen op een betaalde baan. De eerste groep van 11 deelnemers heeft het leerwerktraject Gastvrij en Schoon succesvol afgrond. Er hebben zelfs al 4 deelnemers een baan gevonden.

Banen die variëren van allround schoonmaker tot voedingsassistent bij werkgevers als Gom ZorgSupport (onderdeel van Facilicom) en Hogeschool Rotterdam. Radar en Incluzio hebben naast Gastvrij en Schoon nog twee leerwerktrajecten opgezet. Gastvrij en Geregeld, gericht op beheer van een wijkcentrum en Gastvrij en Smakelijk waar deelnemers diploma's in de catering behalen. Het leerwerktraject is een combinatie van werken en leren. De deelnemers werken plusminus 20 uur in de week als vrijwilliger bij Radar Wmo diensten en hebben een half jaar elke week een dagdeel les. Daarnaast worden ze ondersteund door een jobcoach van Radar.

Kansen vergroten op betaald werk
Maya Blom is vrijwilligerscoördinator en ondersteunt de deelnemers als jobcoach. 'Bij Radar staat talentontwikkeling, ondernemen en echt meedoen centraal. Op deze manier doen we wat terug voor vrijwilligers en snijdt het mes aan twee kanten. De vrijwilligers helpen Radar om het wijkcentrum operationeel te houden en het echt van bewoners en van de wijk te maken. Met dit leerwerktraject helpen wij onze vrijwilligers om hun kansen op betaald werk te vergroten'.

Door leerwerktraject nieuwe start maken
Deelnemers aan het leerwerktraject zijn vaak kandidaten die langere tijd werkeloos zijn en problemen hebben op diverse leefgebieden zoals financiële, relatie-, psychiatrische- en/of schuldproblemen. Met een leerwerktraject kunnen ze deze situatie vaak doorbreken en een nieuwe start maken. Hatice vertelt over het leerwerktraject: 'Ik ben altijd met veel plezier naar de lessen gegaan. We hebben zoveel geleerd. Bij schoonmaken gaat het over je houding, je moet goed opletten op je rug. En over de juiste volgorde. Een extra voordeel is dat ik nu thuis ook een stuk sneller schoonmaak.

Half december ontvingen de deelnemers een erkend diploma Gastvrij en Schoon uit handen van Francis Wesseling, Programmamanager Sociaal Beheer bij Radar Wmo diensten.