3 vragen aan: Corinne Veldman-Louter over buurtgezinnen

9 augustus 2022

Buurtgezinnen is een welzijnsorganisatie die gezinnen die het zwaar hebben koppelt aan stabiele gezinnen in de buurt. Dit kan op allerlei manieren, denk aan een speeldate of samen iets ondernemen. Zo krijgen kinderen extra aandacht en liefde en worden de ouders ontlast. Hoe waardevol is dat? We vragen het aan Corinne Veldman-Louter. Zij is coördinator in Hollands Kroon. Buurgezinnen is daar actief in opdracht van Incluzio Hollands Kroon.

Om meteen met de deur in huis te vallen: Hoe waardevol is het? 
Heel waardevol. Iemand doet iets kleins voor een ander, maar als je het effect ziet is het voor de ander heel groot. Elke keer weer krijg ik kippenvel als ik het zie gebeuren. Zo had ik onlangs een mooie koppeling tussen een alleenstaande moeder en een gezin in dezelfde buurt gemaakt. Mevrouw is verhuisd, kent weinig mensen in de omgeving, is overbelast en moet de zorg voor haar kind alleen doen. In dit soort gevallen is het heel waardevol, om even een momentje voor jezelf te hebben of om met iemand te praten die luistert. Zodat iemand weer kan opladen om verder te kunnen. Ik heb deze mevrouw gekoppeld aan een gezin en ze matchen zo goed. Dan zie je iemand meteen opbloeien. Het zijn gewoon echt vrienden geworden. 

Buurtgezinnen is al even actief in Hollands Kroon en timmert aan de weg. Hoeveel gezinnen zijn al ondersteund?
We zijn in september 2020in Hollands Kroon gestart. Inmiddels zijn er 18 gezinnen gekoppeld. Wel hebben we meer vraaggezinnen dan steungezinnen.  Zo zoek ik nog voor 11 gezinnen een steungezin. Het is soms lastig om steungezinnen te werven. Het klinkt al snel alsof het veel tijd in beslag neemt. Maar dat hoeft helemaal niet, bij sommige gezinnen is het al voldoende als een kind uit een vraaggezin bij een steungezin een middagje speelt. 

Buurtgezinnen bestaat landelijk overigens al langer. In 2015 is oprichter Leontine Bibo een proeftuin gestart. Haar ervaringen als crisis-pleegouder vormden de bron voor Buurtgezinnen. Keer op keer kreeg zij kinderen in huis, waarvan zij zich afvroeg waarom deze kinderen niet meer thuis konden wonen. Haar conclusie was dat we het samen opvoeden verleerd zijn. Er wordt wat afgetobd achter voordeuren. Als we elkaar onderling meer helpen met het opvoeden van onze kinderen, kunnen we het ontsporen van veel gezinnen voorkomen. Dan kunnen kinderen met hulp van mensen uit de buurt, gewoon thuis opgroeien bij hun eigen ouders. Inmiddels is Buurtgezinnen actief in 92 gemeentes.

Wat zie jij qua verbeteringen in de toekomst? Wat wil je nog bereiken met buurtgezinnen?
Ik zou er zo graag sneller bij willen zijn. Dit probeer ik te doen door meer bekendheid te creëren bij het consultatiebureau, de huisartsen en scholen. Ik krijg veel aanmeldingen vanuit het wijkteam, maar als gezinnen bij het wijkteam al begeleiding krijgen, dan zijn er al wat hordes genomen. Ik ben er graag bij als er nog geen hulpverlening is. 

Meer weten over buurtgezinnen? Bekijk www.buurtgezinnen.nl