WMO Radar timmert aan de weg met de Comfortwoning!

11 maart 2021

Wie wil er niet zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen? Er komt best wat bij kijken om een thuisomgeving met de juiste ondersteuning in te richten. Om deze reden is door wmo radar in 2019 de Comfortwoning in Rotterdam geopend. In deze modelwoning maakt men kennis met technologische e-health-oplossingen die langer thuis wonen comfortabel maken. 

Veel ouderen vinden e-health tools lastig, eng of overbodig. Vaak is weten senioren niet wat deze technologieën kunnen en hoe ze precies werken.Welzijnsorganisatie wmo radar heeft het initiatief genomen voor de Comfortwoning in Rotterdam. In samenwerking met woningcorporatie Woonstad enGemeente Rotterdam is een échte woning ingericht in een herkenbare stijl voor de doelgroep. In het appartementencomplex voor 55 plussers staan in de Comfortwoning talloze tools die bijdragen aan een veilige thuissituatie. Juist omdat ouderen in een veilige, prettige en herkenbare omgeving kennis maken met E-health oplossingen, raken zij geïnspireerd. Op deze manier draagt de Comfortwoning bij aan het vergemakkelijken van langer thuis wonen voor ouderen. 

In de woning worden circa 100 verschillen producten getoond en gedemonstreerd die bijdragen aan comfortabel en kwalitatief leven. De producten zijn onderverdeeld in de categorieën e-gemak, e-hygiëne, e-veiligheid en e-welzijn. Mooi voorbeeld is de Google Home Speaker. Dit spraak gestuurde systeem reageert direct op de stem van de eigenaar.Een muziekje opzetten ter ontspanning, de snelste route naar de dichtstbijzijnde apotheek of supermarkt opzoeken, wetenschappelijke feiten of naar het nieuws luisteren. Het kan allemaal met slechts een paar woorden. De slaaprobot, het massagekussen en de verzwaringsdeken helpen bij comfortabeler en beter slapen. De Dayclocks is ingesteld op welzijn en brengt ouderen in contact met familie,  vrienden en kennissen.  Berichtjes zijn meteen zichtbaar of worden uitgesproken.  Aan veiligheid ook geen gebrek, gordijnen kunnen op afstand bediend worden, waardoor vervelende valincidenten kunnen worden voorkomen. De bidetdouche is een hygiënische en veilige vervanger van toiletpapier en werkt preventief qua veiligheid door de makkelijk bedienbare afstandsbediening. 

Meer dan 1000 bezoekers
Naast de projectleider is het enthousiaste team vrijwilligers aanwezig: de ambassadeurs van de Comfortwoning. Zij fungeren als gastvrouwen/heren en als vraagbaak. Bezoekers worden hartelijk verwelkomd met koffie of thee. Na kennismaking en introductie verzorgen zij rondleidingen en demonstraties van de producten. Na afloop krijgt iedereen een informatieboekje mee met foto's en informatie over de producten. Zodat men thuis alles nog eens rustig na kan lezen. Buiten de inloopuren om kan men ook een afspraak maken voor een individuele bezichtiging van de Comfortwoning. Bovendien is het mogelijk om verschillende producten thuis in de vertrouwde omgeving uit te proberen, een vorm van bruikleen. 

Al 9 maanden na opening werd de 1000e bezoeker verwelkomd door een speciale gast: Bram Peper, voormalig burgemeester van Rotterdams.

De formule is een daverend succes.
Sinds de officiële opening op 15 maart 2019 -  door Sven de Langen, Rotterdams wethouder  Volksgezondheid, Ouderen en Sport - wisten veel bezoekers de weg naar de Comfortwoning te vinden. Bezoekers hoorden ervan via diverse krantenartikelen, website ''comfortwoning.com'', content op de facebook pagina van de Comfortwoning, mond-op-mond reclame en via Open Rotterdam tv en Radio Rijnmond.  Maar tevens via de ambassadeurs die hun rol in andere netwerken en op e-Health beurzen en congressen ook uitmuntend vervullen door mensen enthousiast te maken voor een bezoek. 

Vervolg
Inmiddels is er een 2e Comfortwoning geopend en zijn er plannen voor 4 andere comfortwoningen in Rotterdam. Waaronder in Delfshaven door wmo radar, projectleider Suzana Zornic. Na bezoek aan onze Comfortwoning raakte een woningcorporatie uit Noord-Brabant  geïnspireerd. Constructief  en enthousiast overleg met de Comfortwoning van wmo radar resulteert in woningen Oss en in Den Bosch. Innovatie:De Comfortwoning is een onderdeel van het gemeentelijke Rotterdamse welzijnsprogrammaOuder & Wijzer.Daarnaast is het een participatie methodiek. De vrijwillige ambassadeurs participeren (weer) in de maatschappij, doen ervaring op, het verhelpt en/of voorkomt eenzaamheid. Een 65+ er kwam voor een rondleiding en raakte zo geïnspireerd dat hij zich meteen aanmeldde als vrijwillig ambassadeur. 

"helpen bij durven!"


Veel bezoekers gaven aan het spannend en soms zelfs eng of angstig te vinden al die technologieën. In de woning merken zij echter dat e-Health producten het leven makkelijker, veiliger én leuker kunnen maken. De ambassadeurs laten bezoekers oefenen met de producten en bieden de mogelijkheid aan om een product eerst thuis uit te proberen voordat men tot koop overgaat. Kortom de Comfortwoning helpt bij durven!