Incluzio wil Paleis Soestdijk teruggeven aan het volk

16 oktober 2015

Incluzio, initiatief van Facilicom, wil Paleis Soestdijk teruggeven aan het volk. Dat stelt de zorgorganisatie in een open brief aan de minister voor Wonen en Rijksdienst, Stef Blok, naar aanleiding van de oproep van het Rijksvastgoedbedrijf om te komen tot serieuze en creatieve voorstellen voor een herbestemming van Landgoed en Paleis Soestdijk.

 

Incluzio stelt dat Paleis Soestdijk in het verleden een nationaal geschenk is geweest bij het huwelijk van koningin Juliana en Prins Bernhard. Met het idee van Incluzio wordt bijna tachtig jaar later het paleis weer terug gegeven aan Nederland. Om precies te zijn betrekt Incluzio met het idee een volledige doelgroep die in de maatschappij een steuntje in de rug nodig heeft om zelfstandig te kunnen leven. Iedereen die nu niet via de normale weg aan een baan kan komen, krijgt zijn kans bij de verbouwing, bij het beheer en bij de exploitatie.

Soestdijk verbindt Nederlandse bevolking straks met elkaar

'Waar Paleis Soestdijk ooit de Oranjes met Nederland verbond, verbindt het straks de Nederlandse bevolking met elkaar. We hoeven de minister natuurlijk niet uit te leggen hoe groot de behoefte is aan een bindmiddel in het Nederland van vandaag. Paleis Soestdijk als aanjager van één Nederland: koningin Juliana, sociaal-maatschappelijk bewogen als geen ander, had het vermoedelijk niet beter kunnen bedenken', vertelt Peter de Visser, algemeen directeur van Incluzio.

Een economisch duurzame toekomst

Het paleis en het landgoed krijgen de economisch duurzame toekomst die verwacht wordt. Maar binnen het Incluzio-concept passen ook zorgwoningen. Of huisvesting voor organisaties met een maatschappelijk karakter en aanbieders van zorg- en welzijnsdiensten. 'Als Incluzio zien we een regisserende rol voor ons, met expertise in huis op de gebieden die juist voor deze herbestemming essentieel is. Daarnaast staan we ervoor open om alle andere partijen met een maatschappelijke binding die geïnteresseerd zijn een rol te geven. Daarom dragen we graag aan die uitvoering bij. Samen met ieder ander die creatieve en serieuze ideeën heeft om ons concept naar een nog hoger plan te tillen,' besluit  Peter de Visser.