Eerste Vivalib woningen 24/7 verbonden met De Zorgcentrale

22 maart 2016

Op 10 maart jl. werden de eerste woningen van een vernieuwend woonconcept van Vivalib in Nederland in gebruik genomen. Dit zijn woningen die meegroeien met de veranderende behoeften van de ouder wordende mens. De woning staat 24 uur per dag, zeven dagen per week in verbinding met De ZorgCentrale.

Het woonconcept is in Frankrijk al een groot succes en Vivalib lanceert het nu voor zowel koopwoningen als sociale huurwoningen in Nederland. De appartementen zijn doordacht ontworpen en staan voor noodgevallen 24 uur per dag, zeven dagen per week in verbinding met De ZorgCentrale. Wanneer ouderen kwetsbaar worden en meer zorgbehoeften krijgen kan dit worden uitgebreid met zorgondersteunende technologie.

Ouderen van nu blijven langer thuis wonen en willen regie behouden over hun leven
Huisarts D. Koster, tevens zoon van een van de bewoners van de eerste Vivalib woningen in Nederland vertelt: "Ouderen van nu moeten langer thuis blijven wonen en willen de regie behouden over hun leven. Maar als men een heup breekt, geheugenproblemen krijgt of kampt met hart- of vaatziekten dan blijkt hun woning vaak ongeschikt. Vaak moet er snel beslist worden en is een crisissituatie het gevolg. Het concept van Vivalib spreekt mij aan omdat het voorbereid is op heel veel zaken die mensen kunnen overkomen en veel comfort biedt. Daarmee is het geschikt voor veel mensen, al vanaf jonge leeftijd. Mijn moeder is een van de eerste bewoners in Nederland en voelt zich thuis en veilig in haar nieuwe woning. Wij als kinderen zijn daarmee ontzorgd. Dat is een gerust idee voor ons allen."

Woning en diensten groeien mee met veranderende behoeften
Miranda van der Made van De ZorgCentrale vertelt dat ook over veiligheid goed is nagedacht: "De woning is verbonden met de zorgcentrale voor noodsituaties. Daarnaast krijgen bewoners een tablet met een toegankelijk portal, SimpelGo voor eenvoudig internet, beeldbellen en sociaal contact. Deze kan worden uitgebreid met diensten van eigen hulpverleners of zorg op afstand van ons. De woning en diensten groeien mee met de veranderende behoeften van de ouder wordende mens. Zo ontwikkelen we samen met Vivalib diverse medische diensten of oplossingen voor veiligheidsvragen, bijvoorbeeld bij inbraak of brand. Hierbij schakelen we de expertise van zusterorganisatie Trigion in. Als toonaangevende beveiliger zijn zij specialist in de bewaking van inbraakalarmen en brandalarmering."

Eerste woning opgeleverd
Naast De ZorgCentrale zijn Hager en Van Wijnen partner van Vivalib Nederland. De eerste woning in Voorburg is nu opgeleverd door Van Wijnen en ook de Vivalib woningen bij Woonstad Rotterdam zijn klaar. In o.a. Moordrecht en Scheveningen volgen de eerste nieuwbouwprojecten, waarvan een aantal met gezondheidscentra. Voor meer informatie kunt u de film kijken over de Vivalibwoningen.