De Zorgcentrale.nl winnaar Health Innovation Challenge 2015

23 september 2015

De winnaar werd bekend gemaakt.

De Zorgcentrale.nl heeft op 10 september de Health Innovation Challenge 2015 gewonnen. Dit heeft wethouder Struijvenberg (Werkgelegenheid & Economie Gemeente Rotterdam) bekend gemaakt. De challenge werd georganiseerd in de Rotterdam Science Tower van het ECE-Campus op initiatief van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met de Kamer van Koophandel, Stichting Maatschappij en Onderneming en Erasmus Centre for Entrepreneurship.


De Health Innovation Challenge 2015
Tijdens de Health Innovation Challenge was het de bedoeling om MKB-bedrijven gezamenlijk oplossingen te laten ontwikkelen voor 'challenges' in de zorg. Er kwamen verschillende challenges aan de orde, zoals "een veilige fysieke en sociale omgeving voor dementerenden", "detectie ziekte in vroeg stadium en zorg op maat", "80% van de metingen die de huisarts/psycholoog doet moet uitgevoerd kunnen worden door de patiënt zelf op medisch valide wijze", "metingen die cliënten thuis uitvoeren moeten op een overzichtelijke en snelle wijze naar de huisarts/psycholoog worden verzonden zonder extra kostenpost voor zorgverzekeraars en -verleners" en "stimulering gezonde levensstijl bij mensen in de zorg (patient, mantelzorger en/of vrijwilliger)".

Het doel
Deze challenges werden geselecteerd omdat dit de meest voorkomende uitdagingen zullen zijn waar de organisaties in de toekomst mee te maken zullen krijgen.  De kandidaten moesten hierbij op gestructureerde wijze ideeën en oplossingen ontwikkelen, waardoor ze leerden om te sparren met mede-ondernemers, hoe ze innovatie-processen structureel vorm moeten geven en hoe zij zich kunnen verbinden met mogelijke toekomstige klanten. Vervolgens moesten de kandidaten met hun team de ideeën pitchen tegenover een jury om zo cofinanciering (t.w.v. €4.500,- p.p.) toegekend te krijgen om hun idee verder te laten ontwikkelen in de ECE New Business Cycle.

De 'competition'
De Zorgcentrale.nl moest het hierbij opnemen tegen Laurens, Erasmus MC, Parnassia Groep, We Helpen, CZ, De Friesland Zorgverzekeraar, Cardia, Maasstad Ziekenhuis, Ineen, Participatie Emancipatie Professionals, Oud Beijer Land en Trimbos Instituut.

Met trots kan er gezegd worden dat De Zorgcentrale.nl deze pitch heeft gewonnen. Zij gingen namelijk aan de slag met de challenge "een veilige fysieke en sociale omgeving voor dementerenden" en kwamen daarbij op een doorslaggevende oplossing. Dit is het plaatsen van sensoren op lantaarnpalen, wat daardoor een track&trace-systeem vormt, om zo snel en efficiënt mogelijk dementerenden te vinden. 'Ik ben super blij dat we deze prijs op ons conto kunnen schrijven. Daarmee laten we zien dat we met onze vooruitstrevende ideeën echt voorop lopen in de markt', alsdus Jet Karreman-Verkamman, manager productinnovatie De Zorgcentrale.nl en winnaar van de pitch.