Lokale initiatieven 2020

Gedichtenwedstrijd Incluzio Hollands Kroon

Onder het motto 'Iedereen telt mee, kom erbij!' heeft Incluzio Hollands Kroon een prachtig initiatief bedacht:

Voorafgaand aan de Week tegen Eenzaamheid organiseert Hollands Kroon in september een gedichtenactie. Medewerkers en (niet-)klanten worden via social media en mail uitgenodigd gedichten, spreuken, liedjes etc. in te sturen over eenzaamheid en omzien naar elkaar. 

Een speciale jury kiest de mooiste inzending. De inzender wint hiermee een spellenset én zijn of haar inzending wordt afgedrukt op een ansichtkaart die samen met een houten dominospel uitgedeeld wordt aan alle klanten van Hollands Kroon. De ansichtkaart kan vervolgens weer verstuurd worden naar iemand die zich eenzaam voelt.

Alle overige inzendingen worden gebruikt op social media en op de website. Zo haakt Incluzio Hollands Kroon niet alleen aan bij haar eigen doelen maar ook bij de doelen van haar gemeente én de strijd tegen eenzaamheid.

Deze campagne wordt mede gesponsord door de Holland Kroonse Uitdaging

Jongerenchallenge Venlo

Nóg zo’n mooi initiatief ter inspiratie: op 24 september organiseert Burgerkracht Limburg samen met de Jongerenraad van Venlo en Incluzio Sociale Basis de Jongerenchallenge.Voor een samenleving waarin iedereen meedoet en niemand zich buitengesloten voelt.

Voor meer informatie over de Jongerenchallenge klik hier.

Sociale Telefoonlijn voor ouderen

Eenzame ouderen of ouderen met vragen staan er niet alleen voor. Het Coronavirus was voor Axxicom en Cordaan aanleiding tot het openen van een telefoonlijn waar (eenzame) ouderen niet alleen met vragen over het virus terecht kunnen, maar ook 'zomaar' naar kunnen bellen bij behoefte aan een praatje. Immers door de Corona richtlijnen was het bezoek van kinderen en kleinkinderen in veel gevallen niet meer mogelijk. En als je dan toch al weinig bezoek krijgt is dat vervelend en versterkt dit het gevoel van eenzaamheid. De Sociale Telefoonlijn (085-079 33 33) is elke dag tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar.

 

Sociale monitoring

Sociale vaardigheden zijn essentieel bij het maken van contact met anderen. Door vroegtijdig veranderingen in deze vaardigheden te signaleren en hierop actie te ondernemen wordt de zelfredzaamheid van mensen vergroot en de kans op een sociaal isolement of eenzaamheid kleiner.

Axxicom, Cordaan en ATA hebben voor het signaleren van veranderingen in sociale vaardigheden een digitale tool ontwikkeld. Door middel van een laagdrempelige vragenlijst worden de sociale vaardigheden gemonitord. Om de cliënt zo goed mogelijk te ondersteunen hebben deze Incluzio bedrijven de krachten gebundeld. Ook de vragenlijst - die een holistische visie heeft op de mens - is met behulp van de expertise van verschillende medewerkers uit deze drie bedrijven tot stand gekomen.

Diverse acties in Rotterdam

Stuur eens een kaartje!                 
Via de post krijgen bewoners een mooie kaart met daarbij een extra kaartje en postzegel om te versturen en hierdoor iemand blij te maken.           

In het zonnetje
        
Maatjes die zich in de coronatijd ingezet hebben, worden - indien mogelijk met hun 'oudere' - in het zonnetje gezet.           

Zeg het met bloemen 
Op twee locaties in Rotterdam kunnen senioren middels de aanvraag bloemenestafette van Coalitie Erbij bloemschikken.

Straatcampagne
In Centrum Oude Westen gaat het team Jeugd op straat in gesprek met jongeren over eenzaamheid en vindt er tegelijkertijd gedurende de hele week een online campagne plaats met als onderwerp jongeren en eenzaamheid.

Kom erbij
Tijdens de Week tegen Eenzaamheid vinden er allerlei Kom erbij activiteiten plaats in het Huis van de wijk De Halte in Overschie.

Ontmoet je buren

De sociale wijkteams van Zaanstad, Zaankanters voor Elkaar en de gemeente Zaanstad organiseren op initiatief van Incluzio en de vrijwilligerscentrale Zaankanters voor Elkaar Onmoet je buren.

Bewoners ontvangen een tasje met kopjes, thee, koffie, koekjes en 'kletskaartjes' met het verzoek om bij een onbekende buur op de koffie te gaan. De 'kletskaartjes' zijn uiteraard bedoeld om een 'kletspraatje' op gang te brengen.  

Zwaaien voor een glimlach.

In Heiloo, Castricum en Bergen liggen op 1 oktober een aantal Zwaaistenen. Dit kan zijn bij een jong gezin, bij een echtpaar op leeftijd of bij een bewoonster in een zorginstelling Alle Zwaaisteenhouders hebben een ding gemeen; ze vinden het gezellig als er naar hen gezwaaid wordt. Doordat je zwaait laat je de ander merken dat je hem ziet staan, dat hij ertoe doet. En dit willen deze gemeenten extra benadrukken in de Week tegen Eenzaamheid. Het Steunpunt Eenzaamheid heeft samen met het Trefpunt en het Jongerenwerk Heiloo een aantal Zwaairoutes uitgestippeld en nodigt iedereen uit om langs de Zwaaistenen te wandelen of fietsen. Ook is er door het jongerenwerk lesmateriaal voor scholen ontwikkeld en worden er op kinderdagverblijven kleurplaten en zwaaislingers gemaakt. 

Wil je een actie organiseren? Maak dan gebruik van de Toolkit

Op onze tips & tricks pagina vind je allerlei materialen van Eén tegen Eenzaamheid die je kunt inzetten voor je eigen actie. Naast een Communicatietoolkit vind je hier ook het 'Kom erbij-pakket' en de de 'Stel je voor-actie'.