Praatgroep Seizoensgesprek: “Gezelschap moet je zoeken op onze leeftijd’”

07/09/2023
Delen via \a\a
seizoensgesprek

In een gezellige, aangenaam warme ruimte van ontmoetingscentrum Ons Raadhuis in Velp zitten drie montere dames gezamenlijk aan tafel. Let wel: drie montere dames van boven de 90. Zij hebben net samen met andere deelnemers aan het Seizoensgesprek, een wekelijkse praatgroep voor senioren, gesproken over het thema ‘modernisering’. Het onderwerp verschilt per keer en deze is aangedragen door Iet Dik (91), een fervent deelneemster aan de groep sinds begin 2022. “We mogen zelf gespreksonderwerpen aandragen en deze over modernisering komt van mij. We hebben het gehad over de komst van de moderne wasmachine in de jaren ’50, maar ook over de televisie en telefoon. Iedereen heeft zijn of haar ervaringen kunnen delen en was vrij om te zeggen wat ‘ie wilde.” En daar zit de kracht van deze activiteit: iedereen mag zeggen wat hij wil, krijgt de ruimte hiervoor en luistert naar elkaar. Het is dus geen discussiegroep, maar een praatgroep. De thema’s zijn altijd neutraal, er worden geen politieke of religieuze onderwerpen besproken.

Iet is sinds twee jaar weduwe. In de 62 jaar dat zij getrouwd is geweest, leidde ze samen met haar man een actief leven en had ze geen behoefte aan extra activiteiten. Nu is dat anders geworden en zoekt ze het gezelschap meer op. Hoewel ze nog altijd niet stilzit, hoor – zo helpt ze als belastingadviseur nog steeds mensen met het doen van hun belastingaangifte en inkomstenbelasting. Zelfs tot op Barbados. Ze vertelt: “Ik vind het belangrijk om interesse te blijven tonen en mijn kennis op peil te houden. Hier bij het Seizoensgesprek ontmoet ik mensen met verschillende achtergronden. Daarnaast kom ik echt voor de sfeer in de groep. Elke week weer met veel plezier.”

Iet Dik
Nan Haring

Dat beaamt Nan Haring (91) volmondig: “Dat geldt ook voor mij. Er wordt hier veel gelachen en er is een goede dynamiek. En ik leer hier nog altijd veel van de anderen. Natuurlijk behandelen we ook wel eens thema’s waarvan ik denk ‘wat moet ik hier nu over zeggen’, maar op een of andere manier komt er tijdens zo’n gesprek altijd een punt van herkenning waar ik op aansla.” Nan is geboren in Indonesië en op 15-jarige leeftijd naar Nederland gekomen. Met maar liefst 26 verhuizingen in haar leven heeft ze zich nooit ergens echt thuis gevoeld, tot nu in Velp waar ze sinds 2002 woont. Dit ondanks het feit dat zij het als moeilijk ervaart om als ‘van origine niet-Velpse’ tussen de Velpenaren te komen. “De mensen in Velp zijn vrij gesloten. Daar moest ik aan wennen. Hier bij het Seizoensgesprek merk ik daar overigens niets van: we voeren open gesprekken. We krijgen allemaal de kans om te zeggen wat we denken en voelen. Daar is hier alle ruimte voor.”

Elke donderdagochtend komt de groep van 8 vaste deelnemers samen. Een keer overslaan doet vrijwel niemand, tenzij ze echt iets anders hebben gepland. Sietske Steenhuizen, met 95 jaar de oudste van de drie, woont al 60 jaar in Velp en wandelt binnen bij Ons Raadhuis sinds de start in 2016. “Ik ben toen begonnen met kleurlessen, maar omdat ik tegenwoordig niet goed meer zie van dichtbij, zijn dingen als kleuren en lezen helaas niet meer mogelijk.” Sietske heeft de oogaandoening macula waarbij de gezichtsscherpte sterk afneemt en details slecht tot niet meer zichtbaar zijn. Ook Iet blijkt deze aandoening te hebben, maar dan de natte variant in plaats van de droge. “Dat beperkt je wel, maar gelukkig heb ik er weinig last meer van na een aantal injecties. Ik ben altijd een bezig bijtje geweest, heb lange tijd een eigen hotel gehad samen met mijn man en heb in de jaren ’70 een groot aantal speelzalen helpen oprichten. Uiteindelijk was ik penningmeester van 18 speelzalen hier in de buurt,” aldus Iet.

Deze praatgroep is voor haar en Sietske dan ook een uitkomst. Niet alleen vanwege hun slechte zicht, maar ook om actief mee te blijven doen in de maatschappij en te ervaren dat zij niet de enigen zijn die bij het ouder worden tegen bepaalde dingen aanlopen. Sietske: “In de gesprekken hier merk ik dat ik niet alleen sta in bepaalde situaties. Die herkenning vind ik heel fijn. En ook om tegelijkertijd te leren hoe anderen met dingen omgaan. Iedereen komt uit verschillende hoeken, dus we hebben allemaal onze eigen ideeën. Daar leer ik dan weer van.” De deelnemers ontwikkelen zich hier kennelijk nog altijd. Maar naast het stukje ontmoeting, ontwikkeling en het voorkomen van eenzaamheid heeft zo’n wekelijkse activiteit nog een voordeel, vindt Sietske. “Mijn kinderen wonen wat verder weg, dus die zie ik niet zo vaak. Het is voor hen ook fijn dat ik dit nog kan doen en me op deze manier vermaak. Gezelschap is op deze leeftijd nu eenmaal niet vanzelfsprekend en moet ik zelf zoeken.”

Sietske
Over Ons Raadhuis

Ons Raadhuis is een ontmoetings- en activiteitencentrum voor 55+ers die vitaal in het leven staan. Zij kunnen inlopen voor een praatje of kopje koffie, maar ook deelnemen aan een veelvoud van activiteiten of aanschuiven voor de lunch. Naast het Seizoensgesprek worden hier onder andere ook activiteiten als yoga, kleuren, computercursussen, dance-fit en filmvoorstellingen georganiseerd. Ook de vrijdagmiddagborrel blijkt populair.

Samen met onder andere Incluzio Rheden is Ons Raadhuis onderdeel van de coalitie SamenEén Velp. Dit is een samenwerking van verschillende lokale organisaties in de gemeenten Rheden en Rozendaal die initiatieven lanceert voor inwoners om elkaar te ontmoeten en nieuwe sociale contacten te leggen. Het uiteindelijke doel hierbij is het tegengaan van eenzaamheid onder inwoners.